Thursday, 3 November 2016

Introducing


Nampak? Walaupun aku sedikit trauma dengan Abang yang bertindak keterlaluan untuk membunuh diri, semangat juang aku kuat untuk terus berjaya dalam bidang perikanan. 

Di suatu minggu yang damai, aku ikut Nad balik Kuantan. Kan aku kata dalam kehidupan lepas aku orang Kuantan? Pasai semua kawan sekolah Nad dah jadi kawan aku hahahahahahahahahaha. Entah, suka aku dengan Kuantan. Tengok bola pun team Pahang number dua pilihan aku lepas Kedah pastinya.

"Ko nak tengok ikan laga tak????"

Kami kalau cakap memang macam suka menjerit sikit. Especially part "TAK" tu. Penekanan pada TAK tu akan memberi kesan kepada tindakan seterusnya. 

"Em.. Nanti kalau aku terbeli cane???"

"BELI JE LAHHHHH."

Lain kali jangan bagi kebenaran, dua ekoq aku beli ikan laga halfmoon kat kedai akuarium kat Kuantan tu. Elokkkkk. Dia punya kembang tu, terpesona aku. Dah beli sudah la. AKU RIBA DARI KUANTAN - KL. Hampa penah riba ikan selama tiga jam?? Pernah??? Aku bukan apa, takut depa pening kalau letak kat bawah hahahhahahahahahaha.



Dia ni kan. Elok sangat. I think he represents me. Hahahahahahah. Oh ikan laga kalau elok macam ni ekoq kembang ia adalah jantan. Betina dia kuncup dan buruk sikit. Aku mintak cadangan rakan-rakan dunia nyata dan maya. Yang paling tak tahan "Marissa N. Isabella" kakakakakakakaka nak suruh jadi pondan ka macam mana. Takut aku mendapat perangai Nursajat02 pulak nanti. Jadi setelah ditimbal balik baik dan buruk, aku letak nama dia Maurin(ho). Baru ni ManU kalah teruk kena 4-0 dengan Chelsea, pagi isok tu aku mangkit tengok Maurin(ho) dengan perasaan berbelah bagi hahahahahaha. 

Awai-awai sampai rumah dia punya kemurungan tu teruk weiii. Seminggu makan takmau apa pun takmau. Aku jenuh pujuk macam orang gila. Dia terapung ja. Aku pun macam dah redha kalau dia mati. Dok google "mengapa ikan laga termenung dan tidak mahu makan" kakakakakakakak mangkuk hayun betui. Ada suggestion suruh cari daun pokok ketapang letak dalam ayaq. Harey betui selama hidup dok tanam ketapang, jadi lagu ni nak buleh selai pun payah. Aku ganti dengan basil. Baru aku nampak cahaya dalam kehidupan dia. After two days, dia dah gembiraaaaaa!

Tapi kan. Dia ni kan. Manja gilaaaaa dengan aku. Nampak aku dari jauh dia dah gedik-gedik ekoq. Aku sua tangan sikit lagi dia nak makan tangan aku ingat makanan kot. Mungkin sebab aku dah bagi cahaya dalam kehidupan dia di tempat baru. Hahahahahaha. Sayang lebih la hat ni. Hampa jangan habaq kat sekoq yang kat bawah ni.


Dia ni. Perangai macam ada second child syndrome sikit hahahahahahaha. Kurang nak bersosial tapi kalau bagi makan dia mai. Cuma dia nampak aku dia tak tergedik macam Maurin(ho). Ini namanya Diavel. Ada cadangan untuk letak Klopp tapi aku rasa cukup la penderitaan aku dengan sekoq kat ataih tu. Dia banyak buat hal sendiri. Kira nampak boleh berdikari la pasai awai-awai mai dulu pun dia boleh adapt. Baguih dia ni. Nampak dak aku taktau nak cerita apa pasai dia ni? hahahahahah.


Jadi la ni hidup aku diserikan dengan dua ekoq ni dengan guppies hahahahahaa. Aku tak berani nak singgah kedai akuarium takut terbeli lagi ikan laga walaupun pada hakikatnya aku rasa macam ketenangan dengan perangai bengong depa ni. Aku dok teringin hat ni...


Aku akan namakan ia...


KUBIS.


Wednesday, 2 November 2016

Pish II.


Tadaaaa.

Ok jadi pada suatu hari yang memenatkan, pencarian ikan pun bermula. Jauh jugak merantau pasai tak banyak kedai ikan kat area aku ni.

Makanya, disebabkan dah ada hidroponik kat rumah dan aku takut ada jentik-jentik, aku decide untuk beli guppies. Hidroponik kat ofis letak ikan sepat. Pasai ikan sepat dan puyu takleh bersama - nanti depa bergaduh.



Nampak??

Beli tiga pasang, enam ekoq. Nama depa Laila Majnun, Beyonce Jayz, Uda Dara. Kakakakakakakaka. Nama tak menggambarkan jantina pasai ada 4 jantan, 2 betina. Yang ekoq cantik tu jantan. Betina tak berapa elok. Aku habaq kat Nad, kita kena beli betina jugak pasai nanti ikan-ikan ni takut support LGBT. Bagi ada betina biaq depa gangbang kakakakakkakakakakakakakakak. *lari jauh-jauh*

Tapi guppies ni manja banyak. Aku letak dalam bekas hidroponik pun kesian pasai depa tak nampak apa jadi di dunia luaq. Kelam ja dalam tu. Tapi nampak depa harmoni. Sampai ada satu ketika aku nampak ada tujuh ekoq baby guppies hahahaha comey nak mampuih nampak mata ja dua hahahahahahaha ternyata aku boleh berjaya dalam industri perikanan.

Cuma bila aku kata manja tu, kena rajin tukaq ayaq jugak. Kalau tidak depa mati. 



Dalam perkembangan yang lain, sepat yang dibeli telah dibawa ke ofis. Mula-mula aku bawak balik ke rumah dulu, bagi depa bertenang sat pasai pokok kat ofis takdak akaq lagi. 



Co tengok dalam bekas apa aku bubuh? Haaaa hahahahahahaha berguna kan???  Depa macam dok kat Aquaria. Tak payah pi KLCC. Tapi I tell you, dua ekoq ni lincah bukan main. Nama takdan nak bubuh. Nampak aku ja tergedik nak makanan, atau pun memang fitrah depa gedik. Ada jugak yang berani kata ikan ikut tuan. Setan.



Selepas seminggu menyesuaikan diri, hari yang dinanti pun tiba. Aku bawak dua-dua ni boh dalam tupperware Ikea, bawak pi ofis. Tenang elok ja walaupun nampak muka si adik (kiri) tu cuak sikit. Adik tu kecik ja. Abang lincah sikit.

Elok aku sampai ofis, aku uruskan depa dulu. Amboi kehidupan macam ada anak kecik hahahahahahaha. Aku tak berani pegang depa. Jadi aku guna any way possible untuk transfer depa dari bekas A ke bekas B. Dalam pada dok transfer tu, si Abang lompat kelepappp jatuh ataih carpet, buat-buat keraih. Tak guna betui. Dia tak kelepiaq macam ikan normal. Play dead konon hahahahahaha cilake. 

'Ok jangan panik.'

Aku nampak ada kain atas meja, aku tangkup dia angkat teruih masuk dalam bekas. Satu macam punya Micheal Phelps dalam tu. Lepaih tu transfer pulak si Adik. Bekas aku tak tutup la pasai saja konon nak bagi cahaya sebelum datang kegelapan hahahahahaha. 

Tiba-tiba.




ABANG LOMPAT MASUK KE TEPI KABINET DAN DECIDED UNTUK JADI PEKASAM.


R.I.P.



Tuesday, 1 November 2016

Pish!

Kembali bersiaran dalam slot Sayangi Peliharaan Anda.

Aku dok hingaq nak bela kucing sebenaqnya pasai aku rasa macam boring. Tapi kecaman yang diterima kiri kanan depan belakang buat aku terpikiaq beberapa kali.

'Ko tu dah la selalu mereput, aku takut nanti tinggai bulu kucing je dalam rumah tu, kucing pun sama reput.'

'Ko tu kalau tido dua hari straight boleh, kang kucing tu terjun bangunan depressed.'

'Kucing ni kena duduk kat tempat yang dia boleh bergerak, kalau duduk je kat balkoni dalam sangkar nanti dia tekanan perasaan.'

'Dia nak berak kena beli pasir, makan dia kena tengok sesuai ke tak, kena pegi groom, pegi sana pegi sini, suntikan vaccine, cucuk polio, check gigi, buat blood test..'

dan segala tok nenek ancaman-ancaman yang lain.

Membuatkan aku mempersoalkan keupayaan dan kredibiliti aku sebagai seorang manusia. Hahahahahahaha.

Jadi aku kensel bela kucing. Lama aku sengap sampai la satu masa aku tanam hidroponik.

'Hidroponik tu yang ada ayaq tu kan?'

Eh tak. Dia hidup pakai angin ja. hahahahahahahahahaha

Jadi bila ada hidroponik, kita kena la bertanggungjawab dalam memastikan ayaq dalam takungan itu tidak berpotensi untuk membiakkan jentik-jentik. Maka pencarian ikan pun bermula.

Colleague aku suruh cari ikan sepat dengan puyu. Aku baca ikan laga / guppy pun boleh. Jadi di suatu petang yang damai, aku pun merantau ke seluruh alam mencari ikan-ikan.

Jadi ikan apa yang aku pilih? Haaaaaaaa..


.. Bersambung


Hahahahahahahahahahahahahahahaa.

Saturday, 29 October 2016

Apa Kata Mamak - Restoran Bunga Cengkih, Dengkil


Aku takmau cakap banyak.

HAMPA KENA PI MAKAN KAT RESTORAN NI DAN ORDER SEMUA.



Menu dia macam ni ja. Ada daging salai masak lemak, teloq itik, asam pedas, ikan keli masak lemak. Masak dalam claypot. Nad kata ada buah mempelam. Tapi aku saspek dia letak buah bacang hahahahahaha. Sebab ada bau-bau bacang tapi bukan adik beradik hahahaha. Nasik tu macam banyak masa mai, tapi percayalah. Dengan sambai belacan secoet itu, sebijik nasik pun aku tak tinggai. Titik peluh petani tu. Kesian depa. Tapi jahat punya sedap ni punah diet aku. Tapi kita kena bersyukur dengan rejeki yang dilimpahkan Alhamdulillah jangan kufur nikmat nanti masuk neraka terbakaq rentung.



Ni masak lemak teloq itik. Aku tak try sebab aku teruja tengok teloq tu kaler oren. Padahai pada satu masa dan ketika dia jadi teloq masin jugakkk hahahahahaha.

Range harga tak salah aku dalam RM7-RM9. Pasai masak lemak daging salai aku makan tu baru RM7. Set dengan ayaq sirap ais kurang manis makan waktu tengah hangat perembang tengah hari perghhhhhhhh kecoq!!!!


Food : 9/10
Price : 10 /10
Ambience : 8/10 


Nindia address :

73, Ground Floor
Jalan Cyber Valley 1a/3
43800 Dengkil, Selangor
Malaysia

Phone : +60 19-682 6083

Business hours : 10am - 4pm (Monday - Saturday) eh cakap orang putih pulak hahahaha



Friday, 28 October 2016

Pukul Tiga Pagi.


Jam 1.15 pagi, di perkarangan luar Pusat Perubatan Universiti Malaya. Aku, Sham (pak menakan), Mamu FH, Mamu Pit, Mamu Kam dengan Mamu Meran dok gebang belakang gerai burger. Aku bertindak sebagai bunga penyeri kumbang-kumbang tua. Dok bercerita pasai silent phone.

Sham bukak cerita.

"Hang tau! Ada sekali tu aku mangkit awai pi Subuh kat surau depan rumah. Aku dah la jarang pi surau tu! Duduk pulak saf paling depan! Tok imam pun mesti ingat setan ni baru nampak muka! Aku pun baguih punya dok standby nak Subuh, dok tegoq orang sebelah menyebelah la.

"Elok Tok Imam mula Al-Fatihah, phone aku bunyi! Bergegaq-gegaq dalam poket. Kalau normal ringtone takpa. Haritu pulak aku pi set lagu PUSSYCAT DOLLS! Dalam hati dok barua betui aku nak buat lagu mana nii."

*aku dah biru kat sini*

"Lagu tu takmau berenti hang tau! Last sekali aku bawak keluaq phone tu tekan-tekan sampai off. Lepaih Tok Imam bagi salam AKU SORANG JA KAT SAF DEPAN TU MANGKIT BUAT LAGI SATU RAKAAT!!!! Mangkuk hayun orang tau la sapa punya lagu Pussycat Dolls."


Aku kata setan selalu tak nampak muka, tapi haritu dia turun pi surau dalam bentuk Sham dengan ringtone Pussycat Dolls nak pi kacau la hahahahahahahaha.



Thursday, 27 October 2016

Industri Asas Tani.

Ha!

Hai.

Hahahhahahahaahhaa. *sembunyi rasa bersalah lama tak update*

Wah tajuk takmau kalah. Semenjak aku berpindah ke kediaman baru di angkasa raya, aku rasa macam aku perlu bercucuk tanam. Nak berjimat. Ka pasai sebelum ni aku buat bajet lantas aku merasakan aku adalah manusia yang agak berkira la ni? Tak. Kita sebagai rakyat kena sentiasa buat kajian pasaran. Hampa bayangkan seluaq palazzo printed aku tengok kat Giant Sungai Petani selai RM79, aku pi Times Square harga RM25. Berapa beza tuuuu? Tak sejuta???? *sua muka mintak penampaq*


Ok berbalik kepada cerita asai. Sebelum ni aku pernah pi Jaya Grocer dan tengok all these herbs depa letak dalam pasu kecik. Harga lebih kurang RM5-RM6. Jin Jamie Oliver masa tu meresap masuk sat ja. Lepaih tu dah lama dok ulang alik pi, jin dia gamaknya dah bayaq deposit nak duduk dalam kepala aku, dok hasut beli macam-macam. Aku test beli basil dengan thyme ja dulu tengok lagu mana pasai iklim Malaysia ni kan khatulistiwa. Satgi manja jenuh aku nak dok tiup bagi suhu dok paras sejuk beku naya la aku.



Haaaaaa.. sebab rumah aku ada pintu grill macam ni, jadi senang nak cakuk dan bagi cahaya matahari lalu. Kalau takdak aku pemalas sikit nak atoq kat bawah pasai nanti nak siram jadi messy




Lama kelamaan kegilaan aku menjadi agak sukar dibendung. Hahahahahahaha aku mula menuju ke Jaya Grocer dan tersengih macam orang gila setiap kali aku nampak ada tumbuhan herba yang baru. Balik SP aku menggila pi kedai dua ringgit dan beli pasu-pasu yang berkenaan supaya senang aku nak bercucuk tanam di kawasan tanah tinggi perghhhh hahahahahhahah. Siap kata ini baru dok rumah berpangsa, kalau landed house silap-silap aku bela kambing. Depa taktau kambing kacang tu dah termasuk dalam perancangan masa depan aku.


Hai.



Serumpun ni adalah dill. Kalau masak salmon selalu boleh la guna. Tapi dill ni manja gila. Manja yang aku takleh nak handle. Padahai hari-hari aku dok bercakap dengan depa, wish good morning, bagi mandi, bagi makan. Apa lagi depa mau?? Spoiled brat!


Jadi bila kita dah tanam, dah sedang elok kita harvest la kan? Takkan nak layu di hujung mekar hahahahahaa. Pokok-pokok ni kalau dah agak tukaq kaler jadi kuning / brown tu trim la. Bagi ruang pokok baru nak tumbuh. Beri laluan! Beri laluan! Hahahahhaah. Aku  mengantuk sebenaqnya ni.

Selain daripada pokok-pokok herba, aku ada beli kotak hidroponik. Tapi tu tunggu sikit hari lagi (kalau aku ingat aku ada blog kakakakakaka) aku update. 

Selamat bercucuk tanam!



Wednesday, 12 October 2016

Boring.


Tu ja nak habaq.

Hahahhaahhahahaahhaa mati kena carut.

Ada banyak benda nak cerita tapi nanti la. Aku kena tunggu mood tu mai dulu. La ni waktu tidoq pun haywire. Kadang tidoq kadang tidak. Nak jadi apa taktau. Jadi ikan gamaknya. Ka ayam? Ayam tidoq? Ikan aku tau la ada masa depa dok sengap terapung tu depa lena. Time tu jangan kacau. Hahahahahah jangan main-main aku zoologist la ni hahahahahaha.

Ok nanti cerita lagi haaaa..