Thursday, 16 January 2020

Penipu.

Sebenaqnya azam aku adalah







Satu buah pinggang lepas beli iPhone 11 Pro Max 512GB Space Gray (add to cart biaq sampai berkulat). Kalau yang ni mungkin dua buah pinggang.

Kalau dah dua buah pinggang takdak, macam mana aku nak kencing?

Jinjit handbag Dior tapi kencing dalam tiub.




Wednesday, 15 January 2020

2020.

Dunia dah nak kiamat.

Apa azam tahun baru hampa?

Aku nak beli handbag Dior.

Tipu. Aku tak pernah ada azam.

Azam pun takdak, duit toksah cerita la.

Selamat Dekad Baru. Semoga aku pun tak hidup panjang untuk pening lama-lama.

Wednesday, 11 January 2017

Guna-Guna


Dulu budak kelas sekolah rendah aku nama Suguna. Tapi cerita ni bukan pasai dia. Ada yang lebih tak guna dari Suguna. Hahahahahahha.

Hampa tau dak manusia la ni kan suka benda-benda viral? Tak terkecuali la sahabat aku nan seorang bernama Nard ini. Dia tengah dok pulun diet sampai dengan aku sekali tercirit-cirit nak follow. Nampak dak tak guna yang pertama? kakakakakakakaka.

OK kegilaan dia adalah kepada serbuk teh hijau Thailand. Mula-mula dia tugaskan aku mencari, tapi gagal sebab semua pun nak pos dari Kelantan la apa. Tetiba dia habaq dah dapat boleh COD kat Bangi. Dia ajak aku pi sekali, aku pun ok la.

Janji nak jumpa kat KTM Bangi. Nalarekek punya jauh dok dalam hutan banat. Hahahhahahaha apa benda. Aku ingat yang juai ni student, rupanya staff situ. So masa sampai tu, Nard suruh aku turun, bawak handphone dia, pasai situ parking payah sikit. Aku dengaq dia habaq 'Nama dia Ilyas tau.' Aku pun turun tapi tak bawak pun phone dia. Aku dok pegang phone aku.

Dari kejauhan aku nampak mamat baju biru. Aku pun pakai sign mulut la 'Encik Ilyas?' Dia angguk. So aku mara ke depan sikit. Dia tanya 'Kerja kat xxx ka?' Aku pun angguk ja la. Bayaq, amik barang, cakap 'saya beli' lepas tu masuk kereta la. Nard beli tiga bungkuih.

Selang berapa minit, dia text Nard

'Banyak beli, nak meniaga ke?'

Aik. Tadi bukan dah settle ka? Nard dengan aku dah macam ermmmmm. Aku kata si Ilyas ni dah pasaipa. Nard tanya aku

'Mana ko tau nama dia Ilyas???'

'Kan ko cakap aku tadi????'

'Bila masa aku cakap nama dia Ilyas????'

Habis apa yang aku dengaq sebenaqnya????? hahahahahahahahahhahaa bodo.


Lepaih tu sambung pikiaq macam mana nak reply. Kalau dok sambung jawab penuh kejujuran ni satgi jadi panjang cerita. Dia dok pikiaq nak reply apa. Pikiaq punya pikiaq, dia gelak macam orang gila sambil type

'Emmm tak la. Beli bagi my mom dengan MOM IN LAW.'

Yang text tu dia, yang keluaq amik barang tu aku. Aku taktau nak berperasaan macam mana. Aku rasa dipergunakan depan-depan hahahahahahahhahaha ha ni la contoh tak guna paling champion. Hampa bayangkan, lepaih dekat 15 minit baru mamat tu reply. hahahahahahaha padahai sebelum tu text ja reply, reply ja text. hahahahahahahahahahhaa. Tapi muka aku!!!! Haram.

Aku tak sabaq nak repeat order. Lepas ni pakai number aku, aku nak suruh Nard pulak pi amik. Rasain lo!


Tapi benda ni memang sedap gila pun. Bancuh dua sudu dengan ayaq hangat, lepaih tu tapis. Then masuk 4 sudu susu pekat, 4 sudu creamer. Simpan dalam peti es sat. Minum time tengok Hindustan perghhhhhhh mabuk sampai pagi hahahahahahaha.



LA NI CERITA DIA SAPA MOM IN LAW BAYANGAN AKU???

Thursday, 22 December 2016

Syahdu Di Petang Raya


Aku tak pernah rasa raya di perantauan. TAK PERNAH ok.

Kecuali ada dua kali dalam hidup aku raya tanpa Papito & Mamita - sekali masa depa pi haji, lepaih tu  masa depa pi Cambodia baru ni buat ibadah korban kat Kampung Chumnik sana. Tapi tetap aku balik beraya di SP. Dengan arwah Maktok & TokBa and recently beraya berdua dengan TokBa pasai Adik & family raya kat Taiping.

Jadi kali pertama ni, pasai cuti tengah-tengah minggu, aku terperangkap antara nak balik atau dak. Sebab cuti aku dah nyawa-nyawa ikan. Jadi aku buat keputusan yang paling berat dalam hidup. Beraya di tempat orang.

Sebelum bertolak pi Cambodia, Mamita bawak rendang Makcik Nor mai. Lepas hantaq pi airport, aku balik rumah. Termenung. Petang raya Nad ajak keluaq makan. Maka kami dua pun menuju ke Murni Discovery kat Bukit Jalil.

Elok order, dengaq takbir raya. Perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ayaq mata aku bergenang. Bergenang kat kedai makan! Rasa hangat ja muka tapi control hensem hahahahahahaha.


Dalam pada dok bergenang tu sampai ayaq ni. Poison nama dia. Betui dah la tu, petang raya order racun hahahahahahahaha. Dalam ni ada soda, timun, pudina, laici. apa benda tok nenek lagi aku tak ingat dah. Tapi kira kena la nama ayaq dengan perasaan huru hara aku time tu.



Ni ayaq Nad. Aku rasa teh tarik ka apa ka tiga layer. Basically ayaq teh la hahahahahaha. 


Apa pasai gambaq ada effect camera 360?? Nak bagi glow glowing cantik weh? Nak mampuih ayam pun nak flawless hahahahahaha. Ni nama dia chicken kikawi. Aku cuba cari sejarah kikawi tu tapi tak jumpa. Taktau apa maksud di sebaliknya. 


Ada grilled chicken, tengah-tengah letak cheese & ham, keropok moni, wedges, fries, mini hotdogs (ada nama lain dak?) dengan black pepper sauce. Yang ni sepinggan boleh share dua orang tu kira elok la. Makan telan slow-slow pasai nak handle lump dalam throat pasai sedih lagi. Bukan benda mudah la nak buat. Hahahahahhaaha.

Bila dah habih raya, Nad jumpa Mamita, dia pesan jangan biaq aku beraya di perantauan dah lepas ni. 


'DAH MACAM ORANG TAK BETUL MAKCIK.'


Eleh. Dia pun goyang gak aku tengok.


Wednesday, 21 December 2016

Melakau


Hawaaaaaauuuuuuuuuu

I bet that's how Melaka people answer their calls instead of the normal Hello bahahahahahahahaha aku melawak! aku melawak!

Ni trip ke Melaka bulan 9 haritu, bersempena hari keputerian ahli-ahli Leo-Virgo-Libra. Kira kampui semua sekali pi jalan-jalan dan buat sesi bertukar-tukar hadiah. Kek ja takdan nak buat, tapi takpa la, dah dewasa dah masing-masing. Ada akai hati dan perasaan boleh pikiaq dan tidak tersentap sana sini. Ehhhh. 

Jadi pada hari yang dijanjikan maka kami pun bergerak dua kereta menuju ke Melaka. Tidoq sana satu malam, esoknya berjalan-jalan keliling Bandaraya Melaka. Hangat nak mampuih rentung aku tengah jalan.

Tapi misi utama adalah nak pi makan asam pedaih la apa lagi. Aku puas tanya orang Melaka tang mana yang sedap, tapi depa kata bawah pokok la, tepi jalan la, tepi sungai la, payah nak habaq la. Yang payah nak habaq tu paling aku tak paham sekali, bukan kedai dok dalam laut yang takleh nak locate. Jadi sebagai permulaan dan benchmark, aku kata tempat ni adalah the best place (for me) untuk makan asam pedaih. Kalau stay tiga hari kat Melaka, tiga-tiga hari tu la aku nanti wirid ulang pi makan. Restoran Asam Pedas Selera Kampung. 


Dok tengok ni pun aku tampaq-tampaq pipi sendiri. Ni asam pedas ikan tenggiri kot kalau tak salah aku. Ikan tenggiri ka ikan parang tah aku tak dan nak belajaq ilmu alam kategori lautan sampai habih lagi hahahahahahaha. Tapi ultimate favourite aku yang ni. Kalau mai sepinggan macam ni, sampai licin kuah aku hirup (dengan sopan). 


Ini daging salai masak lemak cili api. Ya Aulohhhhhhhh. Dia punya pedaih-pedaih pegu (pair) dengan masak lemak tu ishhhhh. Licin jugak la hirup. Daging tak liat, tak pedaih sangat, tak lemak sangat. Sedang elok orang kata.


Lapaq sangat. Gambaq gegaq. Tapi ni sayoq kacang panjang goreng. Rasa standard la kat mana pun.



Ni pun gegaq sebab lapaq. Tapi daging masak kicap ni lembut gilaaaaa omggggg aku rasa nak start kereta pi Melaka la ni jugak. Masin, manis semua cukup. Perfect.


Asam pedas pari. Aku tak makan ikan pari sangat. Pasai rasa dia ada aneh-aneh sikit. Tapi basically kuah asam pedaih kat sini sama ja. Cuma bila masuk lain-lain jenis ikan mungkin rasa dia akan beza ikut pada ikan-ikan tu. Hahahhaaha hampa paham kannnn apa aku nak habaq ni???



Sayoq pucuk masak lemak ni memang kecintaan aku. No complaint at all.

Antara menu lain kat sini ada udang galah masak lemak. Udang dia besaq penampaq. Gemokkkk. Tapi aku malas amik pasai udang tu kepala dia ja gemok. Badan / isi tak banyak mana sangat pun. Harga mungkin boleh cecah RM30 untuk sekoq. Lagi satu ayam kampung. Tunggu depa goreng hangat-hangat perghhh. Makan bertambah I don't care.


Lepas tu jeans sangkut kat lutut.



Nindia address:

No. G2, Jalan PM3
Mahkota Square
Bandar Hilir
75000 Melaka

Phone : +60 6-288 1799

Business hours : 7am - 6pm

Saturday, 17 December 2016

Malam Yang Sepi Pi Pi


Aku dah lama tak melepak sampai Subuh. Ada satu malam tu, pi karaoke dengan Nad. Lepas karaoke tiba-tiba mai idea gila. Malas nak balik rumah. Pi jalan kat Uptown Puchong. Situ ada kedai perfume mamat yang dok jaga tu punya la elokkkkkkkk nasib baik aku terpersona tengok buku kening dia ja. Kalau kata terpaut mau habih beratuih kat situ. Saja dia buat kening macam Omar Borkan Al Gala bagi aku gementar hahahahahahahaha.

Apa dia aku nak cerita sebenaqnya?

Ok habih pi Uptown, singgah McD beli sunday chocolate. Konon cheat day. 

'Ko nak balik?'

'Nak pegi mana?'

'PD jom?'

Buat pasai. Masa tu pukui 2 pagi. Hahhahahahaha tapi pikiaq-pikiaq balik sampai PD pukui 4 pagi nak melangok apa dua orang. Tempat lepak pun tak best sangat. Khemah pun tak beli lagi. 

Maka merantau warrior la kami menuju KL, pusing-pusing macam zaman muda hahahahahahaha. Tapi bila dah lama sangat dok satu tempat tu, hampa jadi taktau nak tuju ke mana. Macam KL, hampa akan end up dok kat mamak, atau bersidai kat hipster cafe, atau Dataran Merdeka hahahahahaahaha. Maka kita pilih untuk lepak di tempat yang menyediakan teh tarik paling sedap dalam dunia - Pelita Bangsar. 

Tiba-tiba nampak ramai orang kat McD Bangsar. Beratoq panjang. 

'Weh ni apa ni ramai-ramai?'

Nad kata 

'Ni yang burger seringgit tu ke?'

'Ntah. Kalau seringgit boleh beli serba satu.'



'KALAU SERINGGIT BUKAN SERBA SATU, SERBA BERDIRI AKU MINTAK!'

Friday, 16 December 2016

Kanna Kanna Kanna Kanniiiileonnn


Cak!

Busuk punya orang. Update sebulan sekali. Nak jadi apa? Ayam?

Haritu keluaq dengan Nad & Anis. Mula-mula tu konon nak breakfast ja kat Village Park. Tapi merebak penyakit sampai Ikea, lepas tu Kanna. Disudahi dengan main pool hahahahahahahaha.

Anis dia taiko belah Bangsar dan kawasan sewaktu dengannya, so selalu dok sebut Kanna, Kanna. Macam dok zikir. Jadi di kesempatan yang ada, kami pun beriringan pi sana.

Macam biasa, duduk ada aneyyyyy mai amik order. Golek-golek kepala sikit apa lebih kurang, dia bawak mai la daun pisang dan perkakas-perkakas. Macam nak masuk wad pembedahan cingcong cingcong bunyi camca garpu kakakakakaka.


Kat Kanna ni dia tak pakai daun pisang betui macam Nirwana Maju dengan Devi's Corner. Pakai plastik. Hahaha lain sikit la feel dia. In terms of accessories bahahahahahaha tak banyak beza sangat ada acar, peria, acar timun, papadom. Barang-barang sama tapi cara depa masak lain-lain. Macam peria kat sini takdak yang goreng, dia macam campoq dengan kubis (bukan ikan laga bayangan aku) hahahahahahahaha. 


Kuah kalau ikut pada kesukaan aku, parpu dengan kari ayam. Aku jarang amik kari ikan. Taktau pasaipa. Hahahah. Nasi dia macam lembik-lembik sikit. Tapi. Taaaaapiiiii. Kena dengan ramuan mejip  parpu dengan kari ayam tu perghhhhhhhhhhh. Aku tau dah pasaipa orang dok meratuih nak mai sini. Hampa jangan lupa order teh tarik wunne. Baru sepadan bagai pinang dibelah dua.



Ini sampingan. Sotong goreng. Tiap kali pi mana-mana banana leaf restaurant, cuba order sotong goreng and make comparison. Setakat ni pada aku, Raju punya paling champion. Tapi yang ni pun ok, atas sikit dari Nirwana hahahahahahahaha. Telan ayaq lioq la dok taip!


Chicken masala. Masalah jugak bila dah try lepaih tu sedap nak mampuih.



Ikan goreng. Rasa macam ikan la hahahahahaha so-so la pasai rempah dia kurang sikit berasa pada aku. 


Perangai apa amik gambaq macam ni? Ayam seketui tergolek dah kena cubit lagu ni ishhh takdak seni langsung. Tapi ayam dia digoreng lembut, luaq garing dalam juicy. Perfect.


Jadi kesimpulannya, Kanna ni hampa kena try, pasai lepas tu hampa akan terkenang dan hampa akan pi lagi. Lepas tu pi lagi, lepak lagi. Makan lagi. Lepas tu gemok lepas tu diet lepas tu gastrik jalan terbongkok macam nenek kebayan.  Hahahahahahaha. Lepas tu la ni cuaca sejuk nak mampuih, tangan aku sama beku dengan otak jadi tak berapa nak mai idea nak tulih apa.