Bila kita malas nak keluaq tapi teringin makan KFC. Kita buat KFC.
Mula-mula cari ayam. Setengah ekoq dulu la try. Sebab resepi ayam KFC ni untuk setengah ekoq. Potong ikut saiz hampa suka.
Bahan perapan :
7-8 biji bawang putih - crushed
3 camca besaq serbuk cili
2 camca besaq serbuk kari daging/ayam
Secubit atau dua tiga cubit soda bicarbonate
Maggi seasoning (optional) - tapi kalau letak setitis dua tiga titis rasa lebih mantap
Garam
Perap ayam dalam sejam.
Bahan salut :
Satu biji teloq
3 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camca besaq serbuk cili
Secubit atau dua tiga cubit soda bicarbonate
Lada putih
Garam
Dah rasa-rasa ayam tu menyerap segala rasa, hampa start la salut dengan teloq dulu. Lepaih tu coat pulak dengan set tepung.
Lepaih tu goreng sampai sedap.
Coleslaw :
Kobis potong kecik-kecik
Carrot potong kecik-kecik
Mayonis
Garam
Full cream milk / fresh milk
Jus lemon / limau nipis
Gaul ja semua. Full cream milk / fresh milk dalam dua tiga sudu. Lepaih tu gaul sampai sedap.
Mashed potato:
Ubi
Butter
Full cream milk / fresh milk
Kiub ayam / stok ayam
Garam
Rebus ubi dengan ayaq, letak garam, kiub ayam / stok ayam sampai empuk. Bila dah empuk, mashed sampai ikut tekstur hampa nak. Dah mashed baru masuk butter dengan full cream milk / fresh milk. Add gradually sebab takmau nanti jadi lembik sangat. Kalau nak berlemak lagi, tambah parmesan cheese sikit. Ikut suka.
Gravy:
2 camca besaq tepung jagung (bancuh dengan ayaq hangat)
Butter
Kiub ayam / stok ayam
Ayaq
Lada hitam
Sebiji bawang besaq - potong kecik-kecik
Sebiji bawang putih - potong kecik-kecik
Melt the butter, masuk bawang-bawang, masuk tepung jagung, stir sampai jadi kaler coklat yang hampa nak. Ikut suka la macam mana. Tona warna dari Bront Palarae, Remy Ishak sampai Adi Putra. Jangan lebih. Hahahah matilah.
Lepaih tu masuk ayaq sikit demi sikit, masuk kiub ayam / stok ayam, kacau lagi. Pekat sangat kalu, tambah la ayaq. Tips : kalau gravy berketui, hampa masuk blender lepaih tu muehehehhehe. Tapi sorry la aku masak tak banyak sangat measurement kecuali kalau aku bake. Hahaha lauk-lauk macam ni kena ikut instinct banyak sebenaqnya. Kena rasa sampai ikut macam mana hampa nak.
Siap.
Jangan lupa baca Bismillah!
nad xde crite pun pi masak ke-ep-seee
ReplyDelete